EXHIBITIONS / ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιάννης Γκανάς “Conversational pace” @ Gallery Ζουμπουλάκη
4

Όταν έφτασε στο γραφείο η πρόσκληση για την έκθεση του Γιάννη Γκανά, από την πρώτη στιγμή μέσω της φωτογραφίας που την συνόδευε, μια σχεδόν μεταφυσική αύρα –χαρακτηριστικό των περισσότερων έργων της έκθεσης- μαγνήτιζε και προσκαλούσε επιτακτικά. Είναι σπάνιο να θέλεις να δεις ξανά και ξανά τα έργα μιας έκθεσης που βρίσκονται σε λίγα μόλις τετραγωνικά. Στον «συζητητικό ρυθμό» συμβαίνει.

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση, ο νεαρός Γιάννης Γκανάς αποδεικνύει την άριστη σχέση του με την σύγχρονη εικαστική αισθητική αλλά και το ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα. Εμπνέεται από μια καθημερινή του συνήθεια. Το τρέξιμο στο Καλλιμάρμαρο, γίνεται αφορμή για τον πολυεκφραστικό συζητητικό ρυθμό του. Μέσα από φωτογραφίες, εγκαταστάσεις και ζωγραφικούς πίνακες προσπαθεί να ορίσει την σχέση μεταξύ ρυθμού και έκφρασης. Όπως ακριβώς και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Ο «Αρδηττός», έργο από ακρυλικό σε ξύλο, αποτελεί την πιο επιβλητική έμπνευση. Το Καλλιμάρμαρο στάδιο ιδωμένο από μια αθέατη και λιγότερο δημοφιλή πλευρά του, αποκαλύπτει τον πιο εκτυφλωτικό και ταυτόχρονα μεταφυσικό χαρακτήρα του. Η έμπνευση και το ταλέντο του Γκανά ωστόσο θριαμβεύει στο έργο “Mantras”. Πάνω σε σπαστά ξύλινα μέτρα, αποτύπωσε φράσεις παρμένες από την ποίηση ως το internet, που διεισδύουν στο παιχνίδι του μυαλού ενός δρομέα από την στιγμή της εκκίνησης ως το μηδενισμό του χρονομέτρου. Και από το μυαλό στο σώμα. Στους «Δρομείς» επικεντρώνεται σε ένα από τα βασικά μέλη του σώματος, που αποδίδουν με ακρίβεια την κατάσταση του δρομέα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συνολικά, η έκθεση αποτελεί ένα εις βάθος ψυχογράφημα της αγαπημένης συνήθειας του καλλιτέχνη. Μια συνήθεια που αποδώθηκε αντισυμβατικά μέσα από τις οπτικές του τόπου, του χρόνου και της έκφρασης της. Σε ένα επιμέρους μάλιστα επίπεδο, αποτυπώνεται στα περισσότερα έργα ένα ιδιόμορφο παιχνίδι με το φως, που προσδίδει έντονα μυστηριακή υφή στις εμπνεύσεις του Γκανά. Το συνολικό αποτέλεσμα πιστοποιεί πως πρόκειται για έναν εικαστικό που ορίζει τις ιδέες και την έμπνευση του με ξεχωριστή καλλιτεχνική διαύγεια και που έχει σκοπό να μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον. Γ.Ε.

O Γιάννης Γκανάς μίλησε στο REVma -/+ :

Με βάση τις δυο ατομικές σου εκθέσεις, παρατηρεί κανείς –πέραν των άλλων– την προσήλωση σου σε ιδιαίτερες πτυχές και τοπία της πόλης. Σχεδόν εξευγενιστικά και πάντα ειδυλλιακά αποτελούν σημεία αναφοράς στα έργα σου. Σε γοητεύει το αστικό τοπίο;

Τα περισσότερα από αυτά τα τοπία προκύπτουν απο την τριβή μου με την πόλη, που είναι το περιβάλλον στο οποίο ζω. Αναφέρομαι σχεδόν πάντα στην ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να έχει ένας συγκεκριμένος χώρος ή μια συγκεκριμένη θέα και δεν προσπαθώ να εξευγενίσω ή να δημιουργήσω μια ειδυλλιακή εικόνα. Νομίζω οτι η λέξη που ψάχνουμε εδώ είναι η αποστασιοποίηση και η οπτική είναι αυτή του παρατηρητή.

Τι ακριβώς ήθελες να εκφράσεις μέσα από την έκθεση «Conversational pace»;

Στήν έκθεση αυτή ασχολούμαι με το Καλλιμάρμαρο σαν χώρο, με το τρέξιμο, κυρίως σαν νοητική διαδικασία και εστιάζω στο σημείο που αυτά τα δυο συναντιούνται. Το σημείο στο οποίο η σωματική κόπωση, η επανάληψη και η αυθυποβολή σε ωθούν σε μια καινούργια ανάγνωση του χώρου.

Πόσο πολύ θεωρείς ότι έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική σου φύση η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;

Νιώθω οτι η μοναχικότητα και η υπέρβαση είναι τα βασικά στοιχεία στον πυρήνα της ψυχοσύνθεσης των καλλιτεχνών και των δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Αυτός είναι νομίζω ο λόγος που τρέχω αντί να κάνω οποιοδήποτε άλλο άθλημα και αυτός είναι επίσης ο λόγος που το τρέξιμο μου δίνει τη δυνατότητα να παράγω καλλιτεχνικό έργο.

Θυμάσαι κάποια πολύ ιδιαίτερη στιγμή που συνέβη και έζησες κατά την προετοιμασία των έργων της νέας σου έκθεσης;

Το εργαστήριο μου βρίσκεται στην περιοχή του Συντάγματος και πέρασα την 27η και την 28η Ιουνίου, ημέρες κορύφωσης των κινητοποιήσεων αλλά και πολλών επεισοδίων βίας, αντιμέτωπος με την ανάγκη να κάνω κάτι πολύ προσωπικό ενώ παράλληλα όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη σε αυτά που συνέβαιναν γύρω μου.