GIGS / ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
drog_A_tek “Too Late To Care”
4

Οι drog_a_tek αποκαλούν εαυτούς «μουσική κολεκτίβα» και είναι από τις καλλιτεχνικές περιπτώσεις, που η μουσική τους δύσκολα μπορεί να μην ερεθίσει την ακουστική αίσθηση. Με βραβεία και μνείες στο βιογραφικό τους, παρουσιάζουν το νέο τους album με το τίτλο “Too Late To Care”. Στο πρώτο άκουσμα ο ήχος ξενίζει, όσο αφήνεσαι όμως γίνεται εθιστικός.

Τι και αν το δελτίο τύπου που συνοδεύει το cd αναφέρει πως πρόκειται για έναν μαύρο δίσκο, το συνολικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια περισσότερο μυστηριακή ατμόσφαιρα παρά ένα soundtrack αρνητικών συναισθημάτων. Στο ίδιο ύφος, με μινιμαλιστική διάθεση και χωρίς ίχνος γραμμάτων αλλά με μια γεμάτη ερμηνείες φωτογραφία το εξώφυλλο του album. Σημειώστε, τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις των λίγων μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστών στιγμών, που στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του συγκροτήματος παρεισφρύουν φυσικοί ήχοι από μουσικά όργανα. Σε ένα πολύ γενικό σύνολο τα κομμάτια του “Too Late To Care” θα μπορούσαν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Στα έντονα επιθετικά και στα περισσότερο ακουστικά. Στην δεύτερη κατηγορία και ως μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές αποτελεί το υπόκωφο και δυνατά ατμοσφαιρικό “Endmbient”. Σαν μια αυτόνομη ταινία μικρού μήκους χωρίς διαλόγους, θα μπορούσε εναλλακτικά να ντύσει ταινίες μυστηρίου και αινιγματικά φινάλε. Είναι γενικότερη άλλωστε η αίσθηση που αποπνέει το album αλλά και η ευρύτερη πορεία των drog_a_tek, πως η μουσική τους είναι προορισμένη για να επενδύει ταινίες και εικαστικές δράσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που άνθρωποι των παραπάνω χώρων τους εμπιστεύονται τη δουλειά τους. Γ.Ε.

* Οι drog_a_tek θα εμφανιστούν την Παρασκεύη 14 Οκτωβρίου στο Gagarin 205 | www.gagarin205.gr

Οι drog_a_tek μίλησαν στο REVma -/+:

REVma -/+: Το δελτίο τύπου αναφέρει πως το “Too late to care” είναι ένας μαύρος δίσκος, ένα soundtrack συναισθημάτων απελπισίας, απόρριψης και αποτυχίας. Πόσο σας αφορά η διάθεση και η ανάγκη του κοινού να αφεθεί σ’ ένα τέτοιον ήχο, την στιγμή που η ψυχολογία του βρίσκεται στο ναδίρ;

H μουσική για μας πάντα λειτουργούσε σαν ενισχυτής συναισθημάτων. Χρησιμοποιούμε ήχους, λέξεις, εικόνες και καταστάσεις για να σχεδιάσουμε ένα τεχνητό περιβάλλον. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται κάτι για τις ώρες που βυθίζονται στη θλίψη. Κάποιοι άλλοι ζανάξ. Αλλοι κάτι πιο βαρύ. Οι περισσότεροι όμως δεν θα αναζητήσουν θεραπευτικές ιδιότητες στη μουσική.

REVma -/+: Στο album περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις από το 2005 έως το 2011, ιδιαίτερα ευρύ φάσμα δημιουργίας και εξελίξεων. Πόσο ελληνικό συγκρότημα νιώθετε και πόσο σας επηρεάζει η εγχώρια πραγματικότητα;

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες του τόπου όπου ζεις σε αφήνουν ανεπηρέαστο. Αλλάζουν όμως οι τρόποι χρήσεις αυτού του περιβάλλοντος για τον καθένα. Οι drog_a_tek δεν χρησιμοποιούν εθνικά ή παραδοσιακά υλικά στον τρόπο που λειτουργούν, γιατί γνωρίζουν ότι αυτά είναι ήδη εκεί και στοιχειώνουν αυτά που κάνουν.

REVma -/+: Έχετε δηλώσει πως όταν “όταν λέμε πως θα θέλαμε να σοκάρουμε το κοινό, εννοούμε πως δεν θα το ταΐσουμε εύκολη μουσική”. Ποιός πιστεύετε ότι ορίζει τί είναι εύκολο και τί όχι στην μουσική και στις τέχνες γενικότερα; Πώς το ορίζετε εσείς;

Μετά το αουσβιτς και τους δίδυμους πύργους δεν υπάρχει σοκ στις τέχνες. Οι drog_A_tek είναι μιά μηχανή που κουρδίζει ανώμαλα τους ήχους και παράγει λερωμένη ποπ. Δεν είναι κάτι δύσκολο..

REVma -/+: Ποια θα ήταν η πιο ανατρεπτική πρόταση συνεργασίας για τους drog-A-tek?

Ο Άκης Πάνου, αλλά δυστυχώς δεν ζει.