THEATRE / ΘΕΑΤΡΟ
Αρχιμάστορας Σόλνες @ Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού – Ελληνικός κόσμος
3.5

Χρειάζεται να περάσει αρκετή ώρα για να «αποζημιωθεί» ο θεατής από τον αρχιμάστορα Σόλνες που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς. Με αργά βήματα αυτοπεποίθησης και εντυπωσιακή μεθοδολογία η παράσταση κινείται χωρίς εκπλήξεις λίγο πριν το φινάλε. Τότε που η ευρηματική φράση «I put a spell on you» λειτουργεί λυτρωτικά για ηθοποιούς, χαρακτήρες και φυσικά θεατές, ξεσπώντας με όλη την ορμή που συγκεντρώθηκε από τις δυο ώρες παράστασης που προηγήθηκαν, σε ένα τέλος πραγματική κάθαρση.

Βαθιά αυτοβιογραφικό ένα από τα τελευταία έργα του Χένρικ Ίψεν ασχολείται με το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Αρχιμάστορας Σόλνες αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων του είδους. Στο πίσω μέρος της ιστορίας όμως τρέφει μια εύθραστη συζυγική σχέση ύστερα από τα θάνατο των μικρών του νεογέννητων και το φόβο της αποχώρησης του σημαντικότερου συνεργάτη του Μπρόβικ, που βρίσκεται σε νεαρή ηλικία και επιθυμεί να κυνηγήσει ανεξάρτητος την καριέρα του. Ένας φόβος που τον παρακινεί να συντηρήσει τα αισθήματα της νεαρής υπαλλήλου του Κάγια Φόσλι, που είναι αρραβωνιασμένη με τον νεαρό Μπρόβικ αλλά ερωτευμένη με τον Αρχιμάστορα, προκειμένου να μη φύγει ο πιο ταλαντούχος υπάλληλός του και ανοίξει δικό του γραφείο. Κι όλα αυτά ως τη στιγμή που η νεαρή Χίλντε θα εμφανιστεί από το μακρινό παρελθόν για να κάνει τα μαγικά της. Μια κλασσική ιστορία, ύμνος στην ελευθερία που αποδίδεται σκηνοθετικά από τον Γιάννη Χουβαρδά χωρίς ιδιαίτερους νεωτερισμούς και εντυπωσιασμούς, κάπως άψυχα μάλιστα ορισμένες φορές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ακύλλας Καραζήσης κινεί με μαεστρία τα νήματα της ιστορίας και του ιδιόμορφου χαρακτήρα του, η Λυδία Φωτοπούλου αποτυπώνει μοναδικά την εύθραυστη προσωπικότητα της συζύγου του περίφημου αρχιμάστορα ενώ μια διαρκή μάχη με την υπερβολή και το μέτρο δίνει η Άλκηστις Πουλοπούλου στον απαιτητικότατο ρόλο της Χίλντε. Μάχη που δεν κερδίζει τελικά. Είναι εμφανές ότι η παράσταση δημιουργήθηκε από έναν δεξιοτέχνη και έμπειρο σκηνοθέτη. Το πιστοποιούν η εξαιρετική κινησιολογία, το έφυες εύρημα της rock εκδοχής του «I put a spell on you» που λειτουργεί υπαινικτικά κινώντας όλη την ιστορία αλλά και το κερδισμένο στοίχημα της αξιοποίησης του τεράστιου μαύρου σκηνικού χώρου. Μια παραστάση ωραία και γεμάτη αλλά ψυχρή με το θεατή για μεγάλο διάστημα.
|Γιώργος Ευφραιμίδης

Ο Ακύλλας Καραζήσης, πρωταγωνιστής της παράστασης, μίλησε στο REVma -/+:

REVma -/+: Ο Σόλνες καταξιώνεται επαγγελματικά ως σπουδαίος αρχιτέκτονας. Τον καταδιώκει ωστόσο μια μεγάλη προσωπική δυστυχία. Θεωρείται ότι η μοίρα των σπουδαίων ανθρώπων πρέπει να κρύβει δύσκολα σημεία για να αποδεικνύονται ισχυρότεροι;
Ακύλλας Καραζήσης.: Όχι των πιο σπουδαίων ανθρώπων. Δεν το πιστεύω. Βασικότερο όλων είναι πως δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι. Ποιος μπορεί να θεωρηθεί σήμερα σπουδαίος άνθρωπος; Ο πρωθυπουργός; Οι πολιτικοί; Αποδεδειγμένα, όχι. Οι σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν στα μυθιστορήματα, τα παραμύθια, τις ιστορίες και τα θεατρικά έργα. Τα πράγματα εκεί είναι διαφορετικά αφού εκεί υπάρχουν αρχέτυπα ζωής και είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μεγάλου δράματος. Περισσότερο λοιπόν έγκειται στην σπουδαιότητα του έργου παρά του ανθρώπου. Οι σπουδαίοι μύθοι περιλαμβάνουν και μεγάλες τραγωδίες.

REVma -/+: Διφορούμενη προσωπικότητα ο Σόλνες. Ποια είναι τελικά η μεγαλύτερη επιθυμία του;
A.K.: Η επιθυμία για ελευθερία. Απόλυτη ελευθερία η οποία ταυτίζεται με την απόλυτη καταστροφή. Απελευθέρωση από τα δεσμά του. Η φυγή προς το ύψος, είναι η φυγή προς τα πάνω, η φυγή προς το θάνατο.

REVma-/+: Μετά το τέλος των παραστάσεων του «Αρχιμάστορα Σόλνες» τι ετοιμάζεται;
A.K.: Αρχικά διακοπές. Νομίζω πως το έχω ανάγκη φέτος. Έπειτα από το χειμώνα θα ανεβάσουμε ξανά το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αργότερα θα ετοιμάσουμε παράσταση για το Εθνικό Θέατρο.