THEATRE / ΘΕΑΤΡΟ
Αύγουστος @ Θέατρο Δημήτρης Χόρν
4

Ναι, «καμιά οικογένεια δεν υπήρξε τόσο δυστυχισμένη για τόσους διαφορετικούς λόγους και με τόσο διασκεδαστικό τρόπο, όσο οι Γουέστον στον “Αύγουστο”». Στα χέρια του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, που σκηνοθετεί την παράσταση, βρέθηκε ένα πολυβραβευμένο έργο με Pulitzer και Tony. Ένα οικογενειακό δράμα με σχεδόν ισόποσες δόσεις κωμωδίας. Όπως ακριβώς αποδίδεται στην σκηνή του Χόρν, από ένα θίασο πέντε αστέρων και απείρων δυνατοτήτων.

Η εξαφάνιση και τελικά η αυτοκτονία του πατέρα της οικογένειας των Γουέστον, θα αναγκάσει την επιστροφή όλων των μελών της φαμίλιας στην πατρική τους οικία. Σε μια επαρχιακή πόλη της Οκλαχόμα, ένα ασυνήθιστα ζεστό Αύγουστο. Το ξύλινο σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή, στα πρότυπα του Αμερικάνικου ράντσο, λειτουργεί υποδειγματικά. Το έργο βασίζεται στις διαρκείς ανατροπές αλλά και στους εξαιρετικά καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Ο Μαρκουλάκης επενδύει κυρίως στο πρώτο σκέλος. Χτίζει με επιμέλεια δραματικές κορυφώσεις και την κατάλληλη στιγμή αποσυμπιέζει το «οικοδόμημα» με κωμικές στιγμές. Δύσκολο εγχείρημα. Το παιχνίδι των εναλλαγών όμως μεταξύ δράματος και κωμωδίας πετυχαίνει. Από σκηνές παραληρήματος της Βάιολετ, μητέρας της οικογένειας που πάσχει από καρκίνο και είναι εθισμένη στα παυσίπονα, σε αστείες οικογενειακές σκηνές πειραγμάτων από την θεία της οικογένειας, Μάττυ Φέη.

Τεράστιο προσόν της παράστασης ο θίασος της. Ένα σύνολο εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών, διαφορετικοί ως προς την ερμηνευτική προσέγγιση, αναλαμβάνουν δράση. Στο πρώτο μέρος, υπάρχει η αίσθηση ότι κινούνται περισσότερο βάση εμπειρίας και λιγότερο σύμφωνα με την σκηνοθετικό στίγμα, που φαίνεται να απουσιάζει. Το κλίμα δεν αργεί να ανατραπεί. Μέχρι το τέλος της παράστασης, ο θίασος μπαίνει στην συνθήκη του οικογενειακού πνεύματος κι ακολουθεί ένα κοινό σκοπό, αναδεικνύοντας δεκάδες παθογένειες της σύγχρονης αμερικάνικης -αλλά γιατί όχι κι ελληνικής- οικογένειας. Κεντρική πρωταγωνίστρια, η Θέμις Μπαζάκα σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο, αποτυπώνει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Είναι τόσο καλή ηθοποιός, είναι τόσο δύσκολο το ερμηνευτικό εγχείρημα του ρόλου της Βάιολετ αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας της. Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Κώστας Ανταλόπουλος, Σίσσυ Τουμάση, Aurora Marion και πολύ λιγότερο ο Θύμιος Κούκιος σε έναν αβανταδόρικο ρόλο που δεν αξιοποιεί, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και πλάθουν καλοφτιαγμένους κωμικοτραγικούς ήρωες με βάθος, που απολαμβάνεις. Μια παράσταση που δίνει τροφή για σκέψη, έναυσμα για προβληματισμό και μια αφορμή για καλό θέατρο. Γ.Ε